Spännande gatukonst

Idag tog jag en promenad i mitt kära Örebro, och då kom jag på att jag vill tipsa er om en lite spännande och annorlunda ”gatukonst” som vi har här. Det är nämligen så att det i Örebro finns en skalenlig modell av vårt solsystem. Den sträcker sig över 2,5 km i centrala Örebro (Drottninggatan – Storgatan). Själva solen är placerad på Olof Palmes torg och därifrån kan man se vattentornet Svampen där modellen av den yttersta planeten Neptunus är placerad. För Pluto är ju inte längre en planet, som ni vet.

Man kan alltså ta sig en rymdpromenad genom Örebro och titta på solsystemet samtidigt som man upptäcker staden. Planeterna Merkurius, Venus och Mars avbildas på väggtavlor och övriga planeter är modeller i rostfritt stål som (med undantag av Neptunus som står på vattentornets terrass) står på stenfundament i granit. Fundamentet med jorden och månen finns på Näbbtorget (där Näbbtorgsgatan möter Drottninggatan). Solen är ett stenklot och har en diameter på 76 cm och en total höjd på 190 cm.

Modellen av solsystemet invigdes 23 maj 2009 och har tillkommit på initiativ av föreningen Örebro Astronomi som är en ideell förening för astronomiintresserade i Örebro med omnejd. Föreningen bildades den 18 november 2008 och har över 150 medlemmar. Solsystemet bekostades av Örebro kommun och Kjell Olauson (ordförande i föreningen) stod för idén och utformningen. Som ni hör finns det mycket spännande att se Örebro, och det finns även många möjligheter att påverka med sina intressen, till exempel som föreningen Örebro Astronomi gjorde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: