Örebro slott

örebro-slottEn sak som man absolut inte får missa när man är i Närke, och då mer bestämt i Örebro, är Örebro slott. Detta vackra slott är beläget på en holme i Svartån och uppfördes ursprungligen som en försvarsborg. Slottets äldsta historia är delvis okänd, men det byggdes sannolikt i mitten av 1300-talet. Det var troligtvis kung Magnus Eriksson som lät bygga borgen, och den har under åren haft olika utseenden. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott, och den senaste exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet då slottet byggdes i en historieromantisk stil. Man har också gjort en del renoveringar under 1900-talet, men dessa har inte påverkat slottets yttre.

Örebro slott har under sina år haft olika funktioner, från försvarsborg till fängelse, gevärsdepå och sädesmagasin. Ett flertal riksdagar har också hållits där, samt andra viktiga möten. Kända fångar som suttit inspärrade på Örebro slott är bland andra baron Georg Heinrich von Görtz, tjuven Lasse-Maja och Carl Fredrik Lilja. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län, och sedan 1935 är Örebro slott ett statligt byggnadsminne. Vissa delar av slottet är öppet för allmänheten med utställnings-, visnings- och konferensverksamhet samt restaurang, café och besökscenter för turister.

Som ni hör finns det mycket spännande historia kring Örebro slott. En annan kändis som finns med i slottets historia är till exempel Gustav Vasa, men jag ska inte berätta så mycket mer, för det blir roligare för er om ni tar en guidad visning och lär er mer på plats. Örebro slott är väl värt ett besök!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: