Friluftsliv!

Jag tycker mycket om att vara ute och röra på mig. Det ger mycket både för kroppen och knoppen! Promenader och vandringar, löpning, simning, skidor, långfärdsskridskor eller bara att vistas i naturen och upptäcka olika vackra och spännande plaster är några av de saker jag uppskattar. Det finns många möjligheter i Örebro och Närke för den som gillar friluftsliv. Faktum är att Örebro kommun år 2012 blev utsedd till Sveriges friluftskommun. Utmärkelsen baserades på en undersökning av hur landets kommuner arbetar med det lokala friluftslivet. En kommun kunde totalt få maximalt 32 poäng i undersökningen och Örebro kommun fick full pott!

Örebro bjuder med andra ord på mycket bra friluftsliv, som till exempel friluftsbadet Gustavsvik som både har nöjesbad, simbassäng, rekreationsanläggning och utomhusbad. Gustavsvik är Nordens största badanläggning, och dessutom finns en femstjärnig camping där. Vill man bada i sjö erbjuder Hjälmaren några badplatser, och vintertid ger sjön goda möjligheter till längdskridskoåkning. Skidåkare kan åka Venaspåret, Markaspåret eller i Karlslundsskogen. I Kilsbergen finns en anläggning för utförsåkning och för friluftsliv i allmänhet.

Gillar man fågelskådning bör man ta sig till sjön Tysslingen som är känd för de tusentals svanar som under fågelflytten vår och höst landar vid sjön. Naturreservatet Kvismaren har en fågelstation där över 250 000 fåglar av ca 160 arter ringmärkts, och Öby kulle mellan Västra och Östra Kvismaren är ett naturreservat som bland annat är känt för förekomst av ormar. Det finns många fler naturreservat och möjligheter till friluftsliv i övriga Närke, och det är verkligen ett landskap som levererar såväl sommar som vinter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes: